Co je to činná kompetence?

Demokracii tu máme necelých 3000 let, ale demokracie je co? O demokracii se říká, že je to vláda lidu, ale je otázka jestli někdy lid vládl.

16. 10. 2022, read 8×
Co je to činná kompetence?

“Osobně nemám pocit, že by někdy lid vládl. Pravdou je, že vládnou lidé, kteří chtějí vládnout. Pak je otázka jestli vládnou pro lidi nebo jestli vládnou pro určité třetí strany. Dnes se to nabízí například pro Evropskou unii, pro korporace, pro nadnárodní organizace, pro oligarchy, pro pseudo elity. Vždy záměrně říkám, že pseudo elity, protože elita v tom kvalitativním slova smyslu by měl být někdo, kdo umí věci posouvat a nastavovat. Takže demokracie vlastně ani nemůže být, protože lidé u toho nikdy nebyli, ale vždycky jen hrstka lidí, která chtěla rozhodovat," vysvětluje Radek Čurda svůj pohled na celkový vývoj civilizace a demokratické společnosti.

"Dospěl jsem k názoru, že předáváme moc do rukou nekompetentním lidem kteří obchodují o nás, bez nás a bez odpovědnosti. Hra pro nás zůstává, ale ve volbách nikdy nevyhrávají lidé," říká ve velice zajímavém vizionářském rozhovoru Radek Čurda.

"Činná kompetence je společné veřejné rozhodování ve prospěch celku, podle pravidel a s odpovědností. Když by činnou kompetenci to znamená algoritmus a proces rozhodování, který vlastně uvolní tu kvalitu, který by postupně optimalizoval lidské zdroje, optimalizoval by všechno v souvislosti s řízením státu, životní úrovní, tak pokud bychom toto přijali, tak by nejspíš zanikly politické strany. Rozhodování by bylo trochu jiné. Již dokonce existuje koncept. Koncept, jak bychom mohli společně spravovat naši zemi pomocí činné kompetence," říká v rozhovoru Radek Čurda, který svým příběhem občana, voliče dospěl k podrobnému studiu tohoto konceptu.

Koncept společné správy země | Radek Čurda


"Prvním principem činné kompetence je, že je to vždy veřejné. Tento rozměr je pro mnoho lidí natolik skličující, že si nedokáží představit, že by veřejně konali zlo, protože se na všechno rychle uvidí. Například voda by bylo téma, kam se přihlásí řešitelé, kteří by předložili řešení k tomu, jak se má nakládat s vodou. Nemohli by se zúčastnit lidé, kteří mají nějaký názor, ale pouze ti, kteří mají řešení. Řešení se vystaví veřejně. Veřejnost se tak učí. Řešitelé vědí, kdo má jaký názor a záměr, což je druhá pojistka celého konceptu. Tedy je to veřejné, vystavují se řešení těch, kteří chtějí přispět své zemi, lidem a chtějí to řešit," vysvětluje v rozhovoru Radek Čurda.

Natočeno 8. června 2022 v Praze 💫🇨🇿 Podpořte přípravu rozhovorů na Inovace Republiky a přípravy živého vysílání 28.10. na téma: Transformace republiky a 17.11. na téma: Evoluce versus Revoluce. 🙏 Číslo transparentního účtu: 12122128/2010. Do poznámky napište “DAR”.

🔴 ŽIVĚ VYSÍLÁNÍ
28.10. 2022 na téma: Transformace republiky
17.11. 2022 na téma: Evoluce versus Revoluce