Kojení a mateřské mléko

Abychom zjistili, že je kojení prospěšné, nemusíme chodit daleko. Je to přirozené jak u zvířat tak u lidí. Bohužel u lidí moc nefunguje přirozené spojení se sebou a potřeby miminka tak jako je tomu u zvířat. Samičky v přírodě poslouchají své tělo a své instinkty a ...

8. 9. 2022, read 4×
Kojení a mateřské mléko

Kojení je to nejvíc co můžete miminku dát. Ať už z hlediska výživy, nebo psychiky a pocitu bezpečí. Utěšuje ho a uspává ho. Budujete pouto a prožíváte intenzivně společně strávené chvíle. Vyplavuje se vám hormon oxytocin, hormon pohody, štěstí a sounáležitosti.

Náhradní výživa není zdaleka tak dobrá jako mateřské mléko. Zažívací trakt novorozence není na tohle připravený ani stvořený.
Každá maminka, která přijde do porodnice už má mléko vytvořené, to je jeden z mýtu, kdy se po porodu čeká až se mléko vytvoří.
Každá už ho má a jako první přichází mlezivo- základ pro imunitu dítěte. Přesně to co dítě potřebuje.
Mlezivo neboli kolostrum je produkováno 3-5 dní po porodu.
Je bohaté na proteiny, protilátky, vitamíny, minerály, stopové prvky a růstové faktory. Chrání před infekcemi, má přímé účinky proti bakteriím, virům a plísním. Pomáhá předcházet vzniku potravinovým alergiím. A mnoho dalšího..

Kojení je odrazem porodu. Měl by probíhat spontánně a přirozeně. Nejlépe do něj vůbec nezasahovat. Pokud tomu tak není, mohou nastat problémy s kojením. Důležité je hledat si potřebné informace už před porodem a být připravená.
Důležité jsou také první okamžiky po porodu. Aby miminko bylo v kontaktu s maminkou hned po porodu a nebylo oddělováno. Máma a dítě jsou jeden celek, nikdo by do toho neměl zasahovat.
Vážení a měření skutečně počká :)
Mělo by se nahé položit na nahé tělo matky a mělo by samo hledat a přisát se. V případě, že se to hned nepodaří, mělo by být miminko neustále s matkou a spát na stejném lůžku. Může být nošené a nejlépe kůže na kůži.
Někdy se může stát, že se zdá, že miminko nedostává dostatek mléka. Že miminko nepřibírá dostatečně, nebo není spokojené u prsu. To miminko někdy neví, jak to z toho prsu správně vzít. Je potřeba, aby někdo zkušený (např. laktační poradkyně, nebo zdravotník v porodnici) naučil maminku přikládat dítě ve správné poloze a také aby se dítě správně přisálo.

Pije dostatečně?
Na miminka jsou kladeny přehnané nároky co se týče množství vypitého mléka, kdy se neustále váží, kolik toho vypili. Stačí vypozorovat, jak dítě z prsu mléko získává, že je při kojení vzhůru a skutečně pije a nepotřebujete žádnou váhu. Poznáte to podle brady, která má být zabořená v prsu a měla by se rytmicky houpat, jak dítě polyká.
Pokud se vám zdá, že kojení neprobíhá tak jak by mělo, je důležité zavčasu kontaktovat odborníka. Je lepší podchytit to zavčasu, než se začnou další problémy navalovat.
V dnešní době dostávají maminky doporučení kojit maximálně rok a je to velká škoda. Miminko si samo řekne, kdy je připraveno se samo odstavit až je na to i psychicky zralé. Nejde tedy pouze o získávání mléka, ale i o psychickou podporu, bezpečí a blízkost maminky. Ujištění se, že je maminka tady pro dítě. Získání sebedůvěry, rozpoznání a nasloucháním svých pocitů a to již v ranném věku. Odvíjí se od toho zbytek života. Něco jako dobrý start.
Mimo jiné Světová zdravotnická organizace doporučuje kojit alespoň do dvou let dítěte.

Na závěr vřele doporučuji poslouchat své instinkty a řídit se jimi, přestože si někdo myslí, že to ví lépe než vy a říká vám co a jak máte dělat. Nezapomeňte, že každé dítě a matka jsou trochu jiné a mohou mít nepatrně rozdílné potřeby. Není třeba se řídit tabulkami a udělejte si to tak jak to vyhovuje vám a vašemu miminku :) Kojení zdar!