Neuskutečněný proslov z 3.9.2022 - Cesta Vzájemné Úcty

Jelikož jsem pod Sv. Václavem, v sobotu 3.9.2022, kvůli časové tísni, do které se dostali organizátoři akce, nakonec se svým projevem nevystoupil, přináším vám ho alespoň v textové podobě:

5. 9. 2022, read 5×
Neuskutečněný proslov z 3.9.2022 - Cesta Vzájemné Úcty

Má úcta všem! Děkuji, že jste dorazili ze všech koutů naší krásné země, jejíž osud vám není lhostejný!

Před pár dny mě zastavil na chodbě v práci jeden můj kolega kriminalista s dotazem, že teď někdy se má konat demonstrace a jestli tam s kolegy jdeme. Říkám mu, že ano, že tu budeme, sice ne označení nápisy, ale budeme. A on mi řekl, že tentokrát půjde taky. Že prý si nechal píchnout dvě dávky vakcíny, protože uvěřil, že to s námi myslí dobře, ale teď prý už je čas se zvednout, už nemůže sedět a jen se dívat. Takže děkuji Miloši, a děkuji všem policistům, hasičům a dalším členům integrovaného záchranného sboru, kteří nás dnes přišli podpořit. Nejste v tom sami, jsme tu s vámi, národe. Neměl bych opomenout ani ty kolegy, kteří jsou zde dnes přítomní, i když si to sami nevybrali, byli sem vysláni plnit svoje služební povinnosti. Děkujeme i vám, že dohlížíte na mírový průběh dnešního setkání.

Konstatuji, že nezastupuji ani nepodporuji žádnou politickou partaj a že zde mluvím sám za sebe a za princip Cti a Svědomí. Nejsem ani vpravo, ani vlevo, ani pro ruský, ani pro americký, ani pro ukrajinský, ani pro čínský, ale pro lidský a vyzývám vás, lide milované země České i Slovenské, nezapomínejte v tom svém boji proti někomu nebo něčemu, na obyčejnou lidskost, což je to, co ti blázni u kormidla, opilí svojí mocí, nemají a proto ani nemohou poskytnout. Tady v zákulisí za pódiem jsem se potkal s Martinou, zdravotní sestrou, která ve chvíli, kdy se tu z davu začalo ozývat, že je potřeba lékařská pomoc, předala své dítě manželovi a ve svém volnu vyběhla společně se zdravotníky pomáhat potřebným. A tohle jsou takové ty obyčejné projevy lidskosti, které bych tady chtěl vyzdvihnout, aby nezapadly a děkuji za ně.

Vyzývám vládu, vyzývám všechny politické představitele, vyzývám i vás, lide, mějte úctu ke kořenům. Nepošlapejte to, co naši předkové v potu a krvi vydobyli, na čem stavěli a co ctili. Kdyby teď a tady vedle mě stál náš tatíček zakladatel T.G.Masaryk, dokázali byste se mu podívat do očí, kdyby se vás ptal: "Ach synku, synku, jak se staráš o zemi, kterou jsem ti přenechal a o kterou jsem s láskou pečoval?" A já pevně věřím tomu, že my, co jsme se zde sešli, jsme si vědomi toho, že se nám kolečko polámalo, že ho chceme spravit a že je v našem nejvyšším zájmu, naučit se hospodařit. A přišli jsme sem vyzvat politické představitele této země, že pokud oni si toho vědomi nejsou, anebo jsou, ale mají nějaké jiné zájmy, pak opovrhují odkazem našich předků, opovrhují námi, syny a dcerami tohoto národa, kterým se snaží dávat všelijaké nálepky, které by jim pomohly odůvodnit jejich nedůstojné jednání s námi. Vždyť oni jsou naši služebníci skládající dle Ústavy ČR slib na svou čest, že budou vykonávat svůj mandát v zájmu VŠEHO LIDU a ne v zájmu pouhé hrstky vyvolených. Lidé, bděte, nenechte se znovu opít rohlíkem, že stačí změnit vládu a bude líp, ne nebude, vše se bude neustále opakovat, dokud se ve veřejném prostoru nezačne podporovat čestnost, namísto nečestnosti. Začít může každý sám u sebe.

Na závěr zmíním jedno přísloví: "Když přijde největší tma, je čas, aby ses rozsvítil!" To přísloví neříká, že máme někoho žádat, přesvědčovat nebo hrozit, aby nám svítil, anebo že si máme hledat nějaké spasitele, kteří nám budou svítit, ale že máme převzít zodpovědnost a být světlem sami sobě, říká jednoduše to, abychom si uvědomili naší vnitřní sílu a vystoupili z role oběti. Abychom sebevědomě, každý sám za sebe, dokázali říct těm, kteří jsou ve tmě, že je nebudeme následovat tam, kde vidíme propast. Abychom měli tu sílu otočit se k falešným autoritám zaslepeným vlastní sebestředností zády a byli tu sami pro sebe, tak obyčejně a samozřejmě, jako ta zdravotní sestra, o kterém jsem tady už mluvil. Nezaměstnávejme se pouze tím, že budeme vyslovovat náš nesouhlas s tím nebo tamtím, staňme se aktivními tvůrci, každý ve svém vlastním prostoru a dosahu tu můžete být pro sebe a své blízké. Měli byste vědět, že v současné době už tu máme rozvíjející se paralelní společnost, jen není ještě vidět, všichni o sobě ještě vzájemně nevědí, ale to nemění nic na faktu, že tu je. Sama za vámi nepřijde, kdo si dá tu práci, cestu k paralelní společnosti si určitě najde. A jaká že je to cesta? Je to cesta Vzájemné Úcty, přátelé.

Děkuji za váš čas

Tomáš Ježek

PS: napadá mě po přečtení toho proslovu, že možná budete chtít odpovědi týkající se paralelní společnosti a těší mě, že shodou okolností bylo právě dokončeno video, které mnohé osvětluje a na kterém jsem s láskou a péčí pracoval společně s Petrem Robejškem, kterému tímto děkuji za vše, co dělá. Další videa budou následovat a vy se na tom můžete spolupodílet, pokud budete chtít. Házím rukavici...

odysee.com/@vzajemnaucta:a/SPOLECNOST-diagnoza-a-reseni:b
(ta dvojka znamená, že je to druhé video ze seriálu, přičemž první ještě není dokončené)